De Eco-nota van Tikamoon

De Eco-nota: Uw hulpmiddel om uw meubel te vergelijken en een keuze te maken

Op basis van de 6 onderstaande milieucriteria hebben we een groen classificatiesysteem ontwikkeld met een eenvoudige gradatie van 1 tot 4 bladeren. Dit schema is ontworpen om u te helpen geïnformeerde productkeuzes te maken.

Ecologische criteria Voordelen
1. Massief hout Matière Levend materiaal, verhoogde recyclebaarheid, energiezuinig
2. Geen composietmateriaal Geen MDF, geen spaanplaten  
3. Besparing van de grondstof Ontwerp dat afval beperkt en het opnieuw gebruiken van de snij-elementen maximaliseert  
4. Traditionele assemblage Meubels die door onze meubelmakers met de hand worden gemonteerd, waardoor ze stevig zijn en lang meegaan    
5. Verhoogde repareerbaarheid Duurzaamheid dankzij het gemak waarmee massief hout kan worden gerepareerd en de beschikbare onderdelen    
6. Hout met FSC®-label Verantwoord en duurzaam bosbeheer: biodiversiteit, sociaal en economisch voordeel      

Tikamoon milieucriteria

We hebben 6 ecologische criteria vastgelegd om de prestaties inzake duurzame ontwikkeling van onze producten te meten. Deze criteria dienen als maatstaf voor steeds duurzamere meubels en een bedrijf met een steeds grotere positieve impact.

1. Massief hout

Onze meubels zijn gemaakt uit massief hout. Doordat de edelheid van de boom wordt behouden en het hout een minieme verwerking ondergaat, blijft de vereiste energie beperkt. We willen de schoonheid van dit materiaal kunnen behouden, dat gedurende de hele levensduur van het meubel levend blijft. Het hout gaat namelijk reageren op en zich aanpassen aan vocht- en warmteschommelingen van de ruimte waarin het meubel staat. Massief hout heeft bovendien het vermogen om eenvoudig te kunnen worden gerepareerd en gaat dus lange tijd mee. Bovendien is het uiterst recyclebaar, waardoor er nieuwe voorwerpen mee kunnen worden gemaakt.

Meubles en bois massif
Pas de matières composites

2. Geen composietmateriaal

Composietmateriaal bestaat gedeeltelijk uit hout, maar ook uit een grote hoeveelheid lijm en oplosmiddel die de houtdeeltjes met elkaar verbinden. MDF en spaanplaten hebben een grotere impact op het milieu dan massief hout, door de behoeften aan chemische producten en door een hoge hoeveelheid energie die nodig is voor de productie ervan. Spaanplaten zijn, in tegenstelling tot massief hout, moeilijk repareerbaar.

3. Besparing van de grondstof

Tijdens het ontwerp en de keuze van onze meubels, wordt er speciale aandacht besteed aan de hoeveelheid gebruikte materialen. Een van de grootste milieu-impacten van een meubel is namelijk afkomstig van de hoeveelheid materiaal dat gebruikt wordt om het te vervaardigen. Daarom evalueren we onze meubels om de overbodige elementen te identificeren en te verwijderen, zoals bepaalde achterwanden. We hebben ook besloten om de snij-elementen opnieuw te gebruiken, die gewoonlijk verloren gaan, om scheidingspanelen en binnenlades te creëren.

Économie de la ressource
 

4. Traditionele assemblage

Traditionele assemblage gebeurt zonder ijzeren onderdelen, alleen door het hout te bewerken. Er worden verschillende technieken gehanteerd om een maximale stevigheid en duurzaamheid te bekomen. Het hout zal blijven "leven" en door deze assemblage zal het kunnen reageren, terwijl het dezelfde robuustheid behoudt. Doordat er geen elementen van buitenaf worden gebruikt, is een groter hergebruik en grotere recycling mogelijk.

5. Verhoogde repareerbaarheid

De duurzaamheid van een meubel is afhankelijk van de mogelijkheid om het te repareren, en dat is het grote voordeel van massief hout. In de meeste gevallen ziet een meubel er terug als nieuw uit als u het schuurt en een beschermende laag aanbrengt. Er zit ook een garantie van 5 jaar op onze meubels, en wij verbinden ons ertoe u de nodige onderdelen in die 5 jaar te leveren.

Meubles en bois massif
Pas de matières composites
logo FSC

6. Hout met FSC®-label

Dankzij het FSC-label bent u zeker van een duurzaam bosbeheer. Dit verzekert dat het bos op een doordachte manier wordt geëxploiteerd, waarbij de biodiversiteit wordt beschermd, en dat deze exploitatie sociaal en economisch voordelig is voor de lokale gemeenschappen. De gebruikte bosbouwmethoden worden bestudeerd om de diversiteit van de fauna en flora te beschermen en om ervoor te zorgen dat het bos op lange termijn kan worden behouden.

Meer informatie

 

Wist u dat?

Wij hebben uw hulp nodig

Door onze uitwisselingen kunt u onze aanpak verrijken: sustainable@tikamoon.com
Door uw productkeuze, steunt u deze aanpak

Onze veelgestelde vragen over duurzame ontwikkeling